Οδηγός τοποθέτησης στόρ & περσίδων

Τα στόρια είναι σχετικά εύκολα στην τοποθέτησή τους. Βιδώνουν σε δύο σημεία, χρησιμοποιώντας μεταλλικά στηρίγματα.

Στα οριζόντια μεταλλικά στόρια και στις κάθετες υφασμάτινες περσίδες τα στηρίγματα μπαίνουν περίπου στο 20% του φάρδους του μηχανισμού στην κάθε πλευρά, ενώ στα υφασμάτινα roller τα στηρίγματα μπαίνουν στην άκρη, καθότι ο μηχανισμός τους είναι κυλινδρικός και τα στηρίγματα μπαίνουν από το πλάι.

Στόρια σε οριζόντιες μεταλλικές περσίδες

Στα μεταλλικά στόρια, βάλτε τα στηρίγματα πάνω στο μηχανισμό. Μπαίνουν εύκολα, καθότι έχουν ένα μοχλό με τρεις μικρές γλώσσες (σαν πεταλούδα) και με ευκολονόητο τρόπο δένουν πάνω στο μηχανισμό, ο οποίος είναι σαν ένα ανάποδο «Π», με εγκοπές στην άκρη για να δέσουν οι γλώσσες από το στήριγμα. Προσοχή θέλει να μην δέσετε τα στηρίγματα σε σημείο που μέσα στο μηχανισμό υπάρχουν εξαρτήματα, αλλά να τα δέσετε σε πιο «κενά» σημεία. Έχοντας δέσει τα στηρίγματα, βάλτε τα στόρια στο σημείο που θέλετε και σημαδέψτε με μολύβι μέσα από τις τρύπες των στηριγμάτων στο σημείο που θέλετε να βιδώσετε. Τα στηρίγματα στα στόρια έχουν τρύπες και στις δύο πλευρές, οπότε μπορείτε να βιδώσετε «κούτελο» ή «ταβάνι». Με ψιλό τρυπάνι κάντε τις τρύπες. Προσπαθήστε να αποφύγετε να βιδώσετε σε γυψοσανίδα, εκτός και αν τρυπήσετε πάνω σε στράντζα (εσωτερικός μεταλλικός σκελετός γυψοσανίδας). Μετά βιδώστε σκέτα τα στηρίγματα στις τρύπες που κάνατε και τέλος βάλτε τα στόρια στα -πλέον βιδωμένα στον τοίχο- στηρίγματα και με το μοχλό γυρίστε τις γλώσσες ώστε να πιάσει το κάθε στόρι.

Στόρια σε κάθετες υφασμάτινες περσίδες

Στις κάθετες υφασμάτινες περσίδες, τα στηρίγματα είναι σαν ένα μεγάλο «Γ», με πολύ ευκολονόητη λογική δεσίματος. Υπολογίστε που θέλετε να βιδώσετε, αν θα βιδώσετε «κούτελο» ή «ταβάνι» και με μολύβι σημαδέψτε για τις τρύπες που θα κάνετε. Με τρυπάνι κάντε τις τρύπες και μετά βιδώστε τα στηρίγματα στις τρύπες αυτές. Ο μηχανισμός στις κάθετες περσίδες έχει μικρές εγκοπές στην άκρη, με τις οποίες στηρίζετε στην άλλη άκρη των στηριγμάτων (όχι αυτή που βιδώθηκε στον τοίχο) και υπάρχει μία μικρή βίδα εκεί που σφίγγει την ένωση και δεν επιτρέπει να πέσουν τα στόρια.

Στόρια σε υφασμάτινα roller

Στα υφασμάτινα roller υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, καθώς τα στηρίγματα μπαίνουν στο πλάι και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο μέτρημα για το που θα γίνουν οι τρύπες. Ο μηχανισμός στα roller (που είναι κυλινδρικός) στην μία άκρη έχει ένα μικρό σταυρό, σαν προεξοχή, ενώ στην άλλη έχει ένα μικρό στρογγυλό «πώμα» το οποίο με ελατήριο επιδέχεται μία μικρή κίνηση μέσα-έξω. Τα στηρίγματα, αντίστοιχα, το ένα έχει τρύπα σε σχήμα σταυρού, ενώ το άλλο έχει στρογγυλή τρύπα, ενώ βιδώνονται είτε «κούτελο» είτε «ταβάνι». Βάλτε το roller περίπου στο σημείο που θέλετε να το βιδώσετε και υπολογίστε μικρές διορθώσεις δεξιά-αριστερά, ώστε να δείτε που θα βιδώσετε το πρώτο στήριγμα. Πρέπει να βιδώσετε πρώτα το στήριγμα με την τρύπα σε σχήμα σταυρού. Βάλτε το στήριγμα στο σημείο που θέλετε και κάντε ένα σημάδι με το μολύβι σας. Έπειτα κάντε την τρύπα με το τρυπάνι. Βιδώστε κανονικά το στήριγμα.

Τώρα είναι -ίσως- το πιο δύσκολο σημείο κατά την τοποθέτηση των roller. Έχοντας βιδώσει το ένα στήριγμα, βάλτε τον σταυρό της μίας άκρης του roller στην εγκοπή του στηρίγματος, σαν να το τοποθετείτε. Κρατώντας με το ένα χέρι το roller (προσέξτε να είναι καθαρά τα χέρια σας για να μην λερώσετε το ύφασμα), βάλτε με το άλλο χέρι σας το άλλο στήριγμα στο στρογγυλό «πώμα». Το σημαντικό εδώ είναι να «πιέσετε» λίγο το «πώμα» κατά το 50% της κίνησης του (ενδεχομένως να μιλάμε για 1cm, αλλά παίζει μεγάλη σημασία). Κρατώντας το στήριγμα μέσα στο «πώμα» και έχοντας το λίγο πιεσμένο, σημαδέψτε με το μολύβι μέσα από την τρύπα του στηρίγματος. Ο λόγος που πιέζουμε το «πώμα» είναι ότι αν δεν το πιέσουμε, το roller μπορεί εύκολα να πέσει από τα στηρίγματά όταν θα τραβήξουμε το κορδόνι του μηχανισμού του, ενώ αν το πιέσουμε πάρα πολύ δεν θα μπορούμε να το βάλουμε εύκολα στα στηρίγματα ή, ακόμα χειρότερα, θα δυσκολευτούμε πολύ να το βγάλουμε αν θέλουμε. Αφήστε τα όλα κάτω πάλι και τρυπήστε με το τρυπάνι, ενώ μετά βιδώστε κανονικά τα στηρίγματα. Τέλος, τοποθετήστε πάλι το roller, αρχίζοντας πάλι από την πλευρά με το σταυρό και τέλος βάλτε την άλλη πλευρά, πιέζοντας λίγο το «πώμα» με το δάχτυλο ή κάποιο κατσαβίδι για να μπει στην τρύπα του στηρίγματος.

Προσοχή θέλει όταν τοποθετείτε δύο roller, το ένα δίπλα στο άλλο. Επειδή για τεχνικούς λόγους, το ύφασμα αρχίζει 1,5cm πιο μέσα από το μηχανισμό σε κάθε πλευρά, για να ελαχιστοποιήσετε το κενό ανάμεσα στα roller, πρέπει τα ενδιάμεσα στηρίγματα να ακουμπάνε το ένα στο άλλο, προσπαθώντας να διατηρήσετε το κενό ανάμεσα στα roller στο ελάχιστο (1,5+1,5=3cm) και βέβαια προσπαθήστε να υπολογίσετε αυτό το κενό να πέφτει πάνω σε αλουμίνιο και όχι σε τζάμι, για να μην μπαίνει φως.