Σκίαση Εσωτερικού Χώρου – Πληροφορίες

Στα οριζόντια μεταλλικά στόρια (venetian blinds – στόρια αλουμινίου), καθώς και στις κάθετες υφασμάτινες περσίδες (verticals), τα στηρίγματα είναι σχετικά εύκολα στην τοποθέτηση και μπαίνουν περίπου στο 20% του φάρδους του μηχανισμού από την άκρη της κάθε πλευράς, ενώ στα υφασμάτινα rollers απλά, διάτρητα ή blackout τα στηρίγματα μπαίνουν στις άκρες, αριστερά και δεξιά.

Στα μεταλλικά στόρια, τα στηρίγματα είναι τα ίδια είτε για τοποθέτηση σε κατακόρυφη επιφάνεια, (κούτελο), είτε σε οροφή και μπαίνουν εύκολα. Μετά την στήριξη τους με βίδες στο σημείο στήριξης το μεταλλικό στόρι κουμπώνει στη θέση του και σταθεροποιείται με τίς γλώσσες (ασφάλειες) του στηρίγματος. Το τυπικό φάρδος της κάθε περσίδας είναι 25mm, ενώ υπάρχουν οι πιο στενές 16mm αλλά και πιο φαρδιές 35mm. Έχουν δύο χειριστήρια: το ένα τα ανεβάζει ή κατεβάζει και το άλλο περιστρέφει τις περσίδες οριζόντια στον εαυτό τους.

Στα ξύλινες οριζόντιες περσίδες (ή ξύλινα στόρια) τα στηρίγματα είναι διαφορετικά για στήριξη σε τοίχο ή σε κούτελο και χρειάζεται μια μικρή τεχνική εξοικείωση για την τοποθέτηση τους. Ρωτήστε τον πωλητή αν πρόκειται να τοποθετήσετε μόνοι σας. Υπάρχουν ξύλινες περσίδες 25mm, 35mm και 50mm.

Στις κάθετες υφασμάτινες περσίδες τα στηρίγματα είναι σαν ένα μεγάλο «Γ», με πολύ ευκολονόητη τοποθέτηση. Κινούνται μαζεύοντας ή απλώνοντας σε αλουμινένιο μηχανισμό οριζόντια, ενώ με δεύτερο χειριστήριο περιστρέφονται οι περσίδες. Τοποθετούνται σε ταβάνι ή τοίχο. Είναι διαφορετικά τα στηρίγματα για τοποθέτηση σε κούτελο και διαφορετικά για τοποθέτηση σε ταβάνι. Ο μηχανισμός των κάθετων περσίδων κουμπώνει στα στηρίγματα αυτά και μία μικρή βίδα σφίγγει και σταθεροποιεί την ένωση. Οι κάθετες υφασμάτινες περσίδες έχουν τυπικό φάρδος 127mm (αλλά υπάρχουν και 89mm).

Στα υφασμάτινα rollers υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, καθώς τα στηρίγματα μπαίνουν στο πλάι και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στο μέτρημα για το που θα γίνουν οι τρύπες. Ο μηχανισμός στα rollers (που είναι κυλινδρικός) στην μία άκρη έχει ένα μικρό σταυρό, σαν προεξοχή, ενώ στην άλλη έχει ένα μικρό στρογγυλό «πώμα» το οποίο με ελατήριο επιδέχεται μία μικρή κίνηση μέσα-έξω. Τα στηρίγματα, αντίστοιχα, το ένα έχει τρύπα σε σχήμα σταυρού, ενώ το άλλο έχει στρογγυλή τρύπα, ενώ βιδώνονται είτε «κούτελο» είτε «ταβάνι». Το ύφασμα στα rollers λόγω του κυλινδρικού μηχανισμού είναι 3cm στενότερο από το μηχανισμό, (1,50cm από κάθε πλευρά). Λάβετε το υπόψη σας κατά τη μέτρηση. Διαθέτουν ένα χειριστήριο (σε αντίθεση με τα άλλα συστήματα σκίασης που έχουν δύο), το οποίο περιστρέφει τον κυλινδρικό μηχανισμό προς τη μία πλευρά ή προς την άλλη, ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας το ύφασμα.

Το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον όσων περιλαμβάνονται στη συσκευασία σε όλα τα παραπάνω προϊόντα είναι οι βίδες που θα χρησιμοποιηθούν και που πρέπει ναι είναι οι κατάλληλες για τοίχο ή για ξύλο ή για αλουμίνιο ή για γυψοσανίδα.

Τα συστήματα σκίασης φτιάχνονται με παραγγελία σε οποιαδήποτε “λογική” διάσταση που είναι συνήθως έως 2,50m φάρδους (ανάλογα και με το ύψος) και είναι “κανόνας” να αναφέρονται σε μορφή Φάρδος Χ Ύψος. Στον υπολογισμό του κόστους υπάρχει “ελάχιστη διάσταση του 1m” (δηλαδή κάθε διάσταση κάτω από 1m χρεώνεται σαν 1m).