Σκίαση Εσωτερικού Χώρου - Οδηγός Αγοράς

Σκίαση Εσωτερικού Χώρου – Οδηγός Αγοράς

Η σκίαση εσωτερικού χώρου μπορεί να τοποθετηθεί σε σπίτια (σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτιο) ή σε επαγγελματικό χώρο (γραφείο, meeting room). Πρόκειται για οριζόντια μεταλλικά στόρια, κάθετες υφασμάτινες περσίδες ή ρόλλερ (ρολοκουρτίνες), απλά, διάτρητα ή blackout. Τα ρόλλερ μπορούν να γίνουν και αυτόματα με τηλεχειριστήριο.

Τι εννοούμε όταν λέμε σκίαση εσωτερικού χώρου;

Όλα τα είδη σκίασης αφορούν τη σκίαση, προφανώς, για τον… εσωτερικό σας χώρο, οπότε δεν εννοείται αυτό. Αυτό που εννοούμε, όταν λέμε σκίαση εσωτερικού χώρου, είναι τεχνοτροπίες σκίασης που μπαίνουν μέσα από τα τζάμια/παράθυρα, σε αντίθεση με τα πατζούρια ή τέντες που είναι έξω από αυτά.

Ποιοι χώροι χρειάζονται εσωτερική σκίαση;

Περιπτώσεις που χρειάζεται σκίαση εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι είτε το σπίτι σας είτε ο επαγγελματικός σας χώρος. Στο σπίτι, συνήθως, χρειάζονται όταν ο κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει πατζούρια έξω από τα τζάμια είτε όταν θέλετε να κάνετε κάποια διακοσμητική τεχνοτροπία σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κουρτίνες σας.

Μπορείτε να συνδυάσετε ρόλλερ με τις κουρτίνες σας

Μπορείτε να συνδυάσετε ρόλλερ με τις κουρτίνες σας (φωτογραφία: 3dayblinds.com)

Στον επαγγελματικό χώρο, ομολογουμένως, έχουν μεγαλύτερη εφαρμογή οι λύσεις σκίασης εσωτερικού χώρου, καθότι έχουν πιο επαγγελματικό προφίλ και ανθεκτικότητα στη χρήση. Επίσης, συνήθως στους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχουν πατζούρια, οπότε είναι ένας λόγος παραπάνω όταν νοικιάσετε ένα γραφείο, να χρειασθεί να διαλέξετε την ιδανική σκίασή του.

Οι κάθετες περσίδες είναι ιδανική λύση για σκίαση εσωτερικών χώρων σε γραφεία

Οι κάθετες περσίδες είναι ιδανική λύση για σκίαση εσωτερικών χώρων σε γραφεία (φωτογραφία: blindoptions.co.uk)

Τι επιλογές εσωτερικής σκίασης υπάρχουν;

Η εσωτερική σκίαση χωρίζεται κυρίως σε τρεις οικογένειες προϊόντων: (α) τα στόρια, (β) τις κάθετες περσίδες και (γ) τα ρόλλερ (ρολοκουρτίνες).

Στόρια

Τα στόρια είναι οι γνωστές οριζόντιες περσίδες αλουμινίου ή όπως λέγονται στα αγγλικά, venetian blinds. Το τυπικό φάρδος της κάθε περσίδας είναι 25mm, ενώ υπάρχουν οι πιο στενές 16mm αλλά και πιο φαρδιές 35mm. Μπορεί η κάθε περσίδα να είναι σε ματ ή γυαλιστερό χρώμα, διάτρητη ή μη, ενώ βγαίνουν και σε ξύλινα στόρια.

Τοποθετούνται σε τοίχο ή ταβάνι και έχουν δύο χειριστήρια: το ένα τα ανεβάζει ή κατεβάζει και το άλλο περιστρέφει τις περσίδες οριζόντια στον εαυτό τους.

Τα ξύλινα στόρια είναι μία πολύ εντυπωσιακή λύσης εσωτερικής σκίασης

Τα ξύλινα στόρια είναι μία πολύ εντυπωσιακή λύσης εσωτερικής σκίασης (φωτογραφία: wbtcinterior.com)

Κάθετες περσίδες

Οι κάθετες περσίδες είναι υφασμάτινες περσίδες, συνήθως, φάρδους 127mm η κάθε μία (εναλλακτικά 89mm), οι οποίες βγαίνουν σε κάποια βασικά, κλασικά σχέδια/χρώματα, από το γνωστό “ελαφρώς γκοφρέ”, μέχρι και μονόχρωμα ή εμπριμέ.

Κινούνται σε αλουμινένιο μηχανισμό οριζόντια, ενώ με δεύτερο χειριστήριο περιστρέφονται κάθετα στον εαυτό τους. Τοποθετούνται σε ταβάνι ή τοίχο.

Οι κάθετες περσίδες έχουν την διαχρονική αρχοντιά τους και είναι πρακτικές

Οι κάθετες περσίδες έχουν την διαχρονική αρχοντιά τους και είναι πρακτικές (φωτογραφία: tannermeyer.net)

Ρόλλερ (ρολοκουρτίνες)

Τα ρόλλερ είναι η τρίτη οικογένεια συστημάτων εσωτερικής σκίασης. Πρόκειται για υφάσματα (από τόπια συνήθως 2m φάρδους) τα οποία είναι τυλιγμένα σε ένα οριζόντιο αλουμινένιο άξονα (μηχανισμό). Διαθέτουν ένα χειριστήριο (σε αντίθεση με τα άλλα συστήματα σκίασης που έχουν δύο), το οποίο περιστρέφει τον άξονα προς τη μία πλευρά ή προς την άλλη, επομένως, το ύφασμα ανεβαίνει ή κατεβαίνει.

Τα ρόλλερ βγαίνουν σε μονόχρωμα ή διάτρητα υφάσματα. Τα διάτρητα υφάσματα ενδείκνυνται για ισόγειο καταστήματα που χρειάζεται σκίαση αλλά να μπορούν οι περαστικοί πελάτες να βλέπουν τα εμπορεύματα μέσα από τη τζαμαρία είτε για εταιρικά γραφεία σε ψηλά κτίρια. Για σπίτι δεν ενδείκνυνται καθώς το βράδυ, όταν θα έχετε αναμμένα φώτα μέσα στο σπίτι, θα σας βλέπουν οι γείτονες.

Τα διάτρητα ρόλλερ προσφέρουν σκίαση αλλά και ορατότητα προς τα έξω

Τα διάτρητα ρόλλερ προσφέρουν σκίαση αλλά και ορατότητα προς τα έξω (φωτογραφία: crosbyblinds.co.uk)

Εάν ο χώρος που θέλετε να βάλετε ρόλλερ είναι κρεβατοκάμαρα χωρίς πατζούρι είτε επαγγελματικός χώρος με έντονη ηλιακή ακτινοβολία που ενοχλεί πάνω σε οθόνες υπολογιστή είτε αίθουσες συνεδριάσεων (meeting rooms), τότε χρειάζεστε υφάσματα ολικής συσκότισης (blackout). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα απλά υφάσματα είναι ιδανική, εύκολη και οικονομική λύση εσωτερικής σκίασης.

Όταν δεν έχετε πατζούρια, βάλτε ρόλλερ ολικής συσκότισης / blackout

Όταν δεν έχετε πατζούρια, βάλτε ρόλλερ ολικής συσκότισης / blackout (φωτογραφία: broadwayblinds.co.uk)

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματα ρόλλερ με ηλεκτροκίνηση, ώστε με τηλεχειριστήριο από μακριά να χειρίζεστε την ρολοκουρτίνα χωρίς καθόλου κορδόνια να κρέμονται στο χώρο σας. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να έχει αφήσει παροχή ρεύματος ο ηλεκτρολόγος (απλό/κλασικό καλώδιο).

Χειριστείτε άνετα και από μακριά τα αυτόματα ρόλλερ με τηλεχειριστήριο

Χειριστείτε άνετα και από μακριά τα αυτόματα ρόλλερ με τηλεχειριστήριο (φωτογραφία: theblindshop.com)

Διαστάσεις σκίασης εσωτερικού χώρου

Τα ποιοτικά συστήματα σκίασης βγαίνουν σε οποιαδήποτε διάσταση επιθυμείτε ενώ συνήθως αναφέρονται σε μορφή φάρδος επί ύψος και σε εκατοστά (π.χ. 120x180cm). Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι πως υπάρχει η λεγόμενη “ελάχιστη χρεώσιμη διάσταση του 1m”. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε στόρι ή ρόλλερ 080x150cm, κατασκευάζεται, αλλά στα τετραγωνικά πρέπει να υπολογίσετε 100x150cm.

Μέτρηση & τοποθέτηση σκίασης εσωτερικού χώρου

Αν πιάνουν τα χέρια σας, η σκίαση εσωτερικού χώρου είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί να μετρήσετε τα στόρια σε φάρδος επί ύψος και (α) αν το στόρι μπαίνει χωνευτά σε παράθυρο, αφαιρέστε 1cm από κάθε διάσταση για να για έχει λίγο αέρα ή (β) αν το στόρι μπαίνει μπροστά από παράθυρο, προσθέστε 10cm σε κάθε διάσταση ώστε να είναι, για αισθητικούς λόγους, λίγο μεγαλύτερο από το παράθυρο.

Για να τοποθετήσετε τα στόρια ή το ρόλλερ, χρειάζεστε ένα απλό τρυπάνι για να κάνετε 2-3 τρύπες, βίδες, ούπα και κατσαβίδι. Πρέπει να υπολογίσετε να τοποθετηθεί ίσια και (α) αν βάζετε στόρια ή κάθετες περσίδες, υπάρχουν 2-3 στηρίγματα όμοια κατανεμημένα στο φάρδους του μηχανισμού ή (β) αν βάζετε ρόλλερ, υπάρχει ένα στήριγμα στην κάθε άκρη του μηχανισμού/άξονα.

Συμπέρασμα

Η σκίαση εσωτερικού χώρου είναι μία σύγχρονη και μοντέρνα λύση σκίασης που αρμόζει σε οποιοδήποτε χώρο, επαγγελματικό ή οικιακό. Βγαίνουν σε διάφορες τεχνοτροπίες (οριζόντια, κάθετα, χειροκίνητα ή αυτόματα) και, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μπορούν να δώσουν την ευχρηστία που αναζητάει ο καθένας στον χώρο του, τονίζοντας την εσωτερική διακόσμηση και προσφέροντας σκίαση και διακριτικότητα στον χώρο. Συμβουλευτείτε ειδικούς σκίασης για τις δικές σας ανάγκες εσωτερικής σκίασης.