Είναι αλήθεια το PVC αντιοικολογικό;

Το PVC δεν είναι αντιοικολογικό

Το PVC για πρώτη φορά φτιάχτηκε μέσα σε εργαστήριο πριν από 100 χρόνια περίπου. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1930 στην Γερμανία και στην Αμερική. Μαζική παραγωγή όμως έγινε μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Το PVC και οι ιδιότητες του έχουν μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο είδος πλαστικού και παραδοσιακών “φυσικών” υλικών.

Στο χώρο της υγείας, το PVC είναι η συνηθισμένη επιλογή για την κατασκευή σακουλών αίματος. Αυτό γιατί το αίμα μπορεί να αποθηκευτεί πολύ περισσότερο χρόνο και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, σε σύγκριση με άλλα υλικά (π.χ. γυαλί). Τα ιατρικά προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από PVC είναι αποτελεσματικότερα και κοστίζουν λιγότερο από άλλα υλικά.

Η παραγωγή του PVC είναι αυστηρά ελεγχόμενη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της βιομηχανικής παραγωγής και του τελικού προϊόντος. Το PVC αποτελείται από 43% συστατικών βασισμένα στο λάδι (που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως) και 57% συστατικών βασισμένα στο χλώριο. Τα άλλα είδη πλαστικών περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες συστατικών βασισμένα σε λάδι. Τα συστατικά αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να περάσουν από μία διαδικασία έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά σε άλλα προϊόντα.

Όταν το VCM (Vinyl Chloride Monomer) γίνει PVC (Polymerised Vinyl Chloride), δεν είναι πλέον τοξικό. Η χημική αυτή διαδικασία δε μπορεί να αντιστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορείς να παράγεις ευθέως VCM από PVC. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα στην αγορά που μπορείς μέσω αυτών να το παράγεις (π.χ. βενζίνη).

Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών δαπέδων είναι πάρα πολλά, όπως μακροζωία, ευκολία συντήρησης, πάρα πολύ καλή συμπεριφορά στη φωτιά και δυνατότητα ανακύκλωσης.

Οι προμηθευτές μας χρησιμοποιούν σταθεροποιητές και χρώματα χωρίς πρόσθετα βαριά μέταλλα. Επίσης, χρησιμοποιούν πρόσθετα που δε χαρακτηρίζονται ως καρκινογενή. Ακόμα, χρησιμοποιούν όλο και καλύτερους πλαστικοποιητές για να τελειοποιήσουν την ποιότητα των προϊόντων.