Πλαστικά Δάπεδα Νοσοκομείων - Οδηγός Αγοράς

Πλαστικά Δάπεδα Νοσοκομείων – Οδηγός Αγοράς

Τα νοσοκομεία χρειάζονται ειδικά πλαστικά δάπεδα που να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν μπορεί να μπει το οποιοδήποτε πλαστικό δάπεδο ή με οποιοδήποτε τρόπο τοποθέτησης. Το πλαστικό δάπεδο πρέπει να είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, ομογενές, να τοποθετείται με κορδόνια αρμοκόλλησης και με σοβατεπί με διαμόρφωση του ίδιου υλικού.

Τι ανάγκες πλαστικού δαπέδου έχουν τα νοσοκομεία;

Κατάλληλο πλαστικό δάπεδο που να προσφέρει έναν ιδανικό καθαρό χώρο για τους ασθενείς στο νοσοκομείο
Τα νοσοκομεία είναι ένας χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένων απαιτήσεων υγιεινής. Το πλαστικό δάπεδο θα πρέπει να καθαρίζεται εύκολα και να μην έχει εστίες ανάπτυξης μικροβίων, καθώς η υγειονομική υπηρεσία θα το ελέγξει και θα πρέπει να το εγκρίνει. Ο λόγος προφανώς είναι ότι, σαν νοσοκομείο, υπάρχουν ασθενείς, άλλοι σε ελαφριά κατάσταση και άλλοι σε βαριά, άλλοι κάθονται για λίγες ημέρες και άλλοι για αρκετές εβδομάδες, γίνονται μικροεπεμβάσεις ή μεγάλα χειρουργεία. Επομένως, είναι μεγάλης υγειονομικής σημασίας και καθοριστικός παράγοντας υγείας το να υπάρχει ένα κατάλληλο πλαστικό δάπεδο που να προσφέρει έναν ιδανικό καθαρό χώρο για τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Το δάπεδο νοσοκομείων χρειάζεται επαγγελματικές προδιαγραφές

Τα νοσοκομεία έχουν πολύ βαριά χρήση και καθημερινή διέλευση εκατοντάδων ανθρώπων, αναπηρικές τροχήλατες καρέκλες, νοσοκομειακά φορεία τροχήλατα κτλ. Η χρήση αυτή είναι πολύ επίπονη για το δάπεδο, επομένως πρέπει να είναι κατάλληλο για βαριά επαγγελματική χρήση. Έτσι, το πλαστικό δάπεδο θα πρέπει να έχει την προδιαγραφή “Κατηγορία χρήσης 34 (βαρύ επαγγελματικό)”, να έχει αντοχές σε καρέκλες με ροδάκια και να είναι αντιστατικό (<2kV). Επίσης, πρέπει να είναι προγυαλισμένο από το εργοστάσιο και να έχει κατάλληλη επιφάνεια η οποία να μην απορροφά τη βρώμα, αντιθέτως να μένει πάνω από την επιφάνεια για να μπορέσει να σφουγγαριστεί εύκολα και αποτελεσματικά. Ένα τέτοιο πλαστικό δάπεδο νοσοκομείων είναι το Standard Plus της Tarkett.

Το δάπεδο νοσοκομείων πρέπει να αντέχει χρήση από τροχήλατα καρότσια

Το δάπεδο νοσοκομείων πρέπει να αντέχει χρήση από τροχήλατα καρότσια (φωτογραφία: skylinesaustralia.com)

Το πλαστικό δάπεδο νοσοκομείων πρέπει να είναι ομογενές

Τα επαγγελματικά πλαστικά δάπεδα για νοσοκομεία πρέπει να είναι ομογενή. Αυτό σημαίνει πως όλο το πάχος πέλους τους, το οποίο είναι επί το πλείστον 2mm, πρέπει να είναι ομογενούς μασίφ σύνθεσης, να είναι δηλαδή 100% υλικό, χωρίς διαφορετική επιφάνεια φθοράς και υπόστρωμα δαπέδου.

Το δάπεδο νοσοκομείων τοποθετείται με κορδόνια αρμοκόλλησης

Άλλα πλαστικά δάπεδα, σε ρολά φάρδους 2m ή 4m, όταν πρόκειται για κάποιο μεγάλο χώρο όπου θα χρειαστεί παραπάνω από ένα φύλο, άρα και ένωση, τοποθετούνται, όπως λέμε, απλώς “πρόσωπο”. Αυτό σημαίνει ότι ο τεχνίτης τοποθετεί το ένα φύλο πλαστικού δαπέδου ακριβώς δίπλα στο άλλο φύλλο, χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη δουλειά στην ένωσή τους. Στα νοσοκομεία αυτό δεν αρκεί.

Λόγω των προδιαγραφών υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αυτό το ασήμαντο, αλλά υπαρκτό, κενό ανάμεσα στα φύλα πλαστικού δαπέδου, καθώς είναι εστία ανάπτυξης μικροβίων, μιας και δεν μπορεί να σφουγγαριστεί αυτό το 1mm ένωσης. Αυτό που γίνεται λοιπόν κατά την τοποθέτηση πλαστικών δαπέδων σε νοσοκομεία, είναι ότι αφού ο τεχνίτης τοποθετήσει τα φύλα φάρδους 2m, το ένα δίπλα στο άλλο, στη συνέχεια έχει ένα ειδικό εργαλείο (φρέζα) που περνάει και ανοίγει ένα μικρό αυλάκι, κόβοντας λίγο τις άκρες του κάθε ρολού. Στη συνέχεια, με άλλο εργαλείο (χειροκίνητο ή ρομπότ), ρίχνει καυτό κορδόνι αρμοκόλλησης, το οποίο παίρνει το σχήμα από το αυλάκι. Τέλος, αφού κρυώσει το κορδόνι αρμοκόλλησης, ο τεχνίτης ξυρίζει την περίσσιά του και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι, τα μέχρι πρότινος διαφορετικά ρολά πλαστικού δαπέδου, γίνονται πλέον ένα σώμα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους εστία ανάπτυξης μικροβίων, αφού σφουγγαρίζονται εύκολα και αποτελεσματικά.

Στο δάπεδο νοσοκομείου μπαίνει κορδόνι αρμοκόλλησης για να γίνει ένα σώμα

Στο δάπεδο νοσοκομείου μπαίνει κορδόνι αρμοκόλλησης για να γίνει ένα σώμα (φωτογραφία: techspanonline.com)

Τα δάπεδα νοσοκομείων χρειάζεται σοβατεπί με διαμόρφωση

Όταν τοποθετηθεί ένα πλαστικό δάπεδο, στην άκρη που ενώνεται με τον τοίχο πρέπει να μπει ένα σοβατεπί για τελείωμα. Στα περισσότερα πλαστικά δάπεδα μπαίνει ένα σοβατεπί pvc 6cm ύψους, το οποίο βγαίνει σε βέργες 2,5m και τοποθετείται κολλητό με σιλικόνη. Όταν όμως πρόκειται για νοσοκομείο, και πάλι για λόγους υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτό το σοβατεπί δεν αρκεί. Αντιθέτως, χρειάζεται σοβατεπί με διαμόρφωση.

Δάπεδο και σοβατεπί είναι ένα σώμα, το οποίο σφουγγαρίζεται εύκολα και αποτελεσματικά
Όπως και στην περίπτωση των αρμών, πρέπει να φροντίσουμε στην τοποθέτηση πλαστικού δαπέδου σε νοσοκομείο, να μην υπάρχουν εστίες ανάπτυξης μικροβίων. Έτσι, και στο σοβατεπί, αντί για να μπει ξεχωριστό κομμάτι σοβατεπί, η τεχνική γίνεται με διαμόρφωση του ίδιου δαπέδου, δηλαδή στρίβει με καμπύλη το ίδιο το δάπεδο για 10cm περίπου πάνω στον τοίχο. Αυτό επιτυγχάνεται με μία βάση διαμόρφωσης που μπαίνει στη γωνία ένωσης του δαπέδου με τον τοίχο ώστε να δώσει την κατάλληλη καμπυλότητα στο πλαστικό δάπεδο. Για την ακρίβεια, το δάπεδο που έχει ήδη τοποθετηθεί στο χώρο, ο τεχνίτης το σταματάει 10cm πριν φτάσει στον τοίχο, οπότε και τοποθετεί μία επιπλέον λωρίδα πλαστικού δαπέδου φάρδους 20cm, εκ των οποίων τα 10cm πάνε πάνω στο πάτωμα (οριζόντια) και τα άλλα 10cm πάνε πάνω στον τοίχο (κάθετα). Η λωρίδα αυτή κολλιέται με κορδόνι αρμοκόλλησης στο πάτωμα, ενώ στην πάνω πλευρά του σοβατεπί, μπαίνει το “καπελάκι”, ένα διακοσμητικό τελείωμα.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική σοβατεπί με διαμόρφωση στα πλαστικά δάπεδα για νοσοκομείο, ουσιαστικά δεν αφήνουμε εστίες ανάπτυξης μικροβίων, καθώς, και πάλι, δάπεδο και σοβατεπί είναι ένα σώμα, το οποίο σφουγγαρίζεται εύκολα και αποτελεσματικά.

Το πλαστικό δάπεδο γυρίζει στον τοίχο με διαμόρφωση ώστε να παραμείνει ένα σώμα

Το πλαστικό δάπεδο γυρίζει στον τοίχο με διαμόρφωση ώστε να παραμείνει ένα σώμα (φωτογραφία: d-tack.com)

Συμπέρασμα

Τα πλαστικά δάπεδα νοσοκομείων έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς πρέπει να είναι σύμφωνα με προδιαγραφές υγειονομικής υπηρεσίας και να συμβάλλουν και αυτά, με τον τρόπο τους, σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ασθενείς και τα ιατρεία στους χώρους του νοσοκομείου. Έτσι, πρέπει να είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, για να αντέχουν στην έντονη φθορά από τα τροχήλατα καρότσια και φορεία, να είναι ομογενούς υφής ώστε όσο και αν φθαρούν να βλέπουμε πάντα υλικό και όχι υπόστρωμα, και να τοποθετούνται με κορδόνια αρμοκόλλησης και με σοβατεπί με διαμόρφωση, ώστε στα πλαστικά δάπεδα νοσοκομείων να μην μένουν καθόλου εστίες ανάπτυξης μικροβίων. Ένας ειδικός δαπέδων μπορεί να σας εξηγήσει όλες τις προδιαγραφές καλύτερα.