XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.
XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.

Μοκέτες - Συμβουλές Τοποθέτησης

Οι μοκέτες παραγγέλνονται/αγοράζονται σε τεμάχια των 4m συνήθως ή των 2m. Τα τεμάχια-φύλλα αυτά καλό είναι να τοποθετούνται προς το μεγαλύτερο φωτεινό άνοιγμα, (παράθυρα-μπαλκονόπορτες), ώστε το φως να πέφτει κατά μήκος και όχι κόντρα στις ενώσεις.

Σε εισόδους ή διαδρόμους η τοποθέτηση να γίνεται κατά τη φορά του βαδίσματος. Προσοχή πρέπει να δίνεται στη διαδοχική τοποθέτηση των φύλλων όπως προέρχονται από το ρολό, ώστε η φορά του πέλους να είναι πάντα η ίδια (αλλιώς θα βλέπουμε διχρωμίες).

Και βέβαια οι μοκέτες που προορίζονται για ενιαίο χώρο πρέπει να προέρχονται από ρολά ίδιας παρτίδας παραγωγής.

Χρειάζεται λοιπόν σωστός υπολογισμός των ποσοτήτων μιας και η προς κάλυψη επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα δεν μας δίνει από μόνη της όλες τις πληροφορίες. Πρέπει να ξέρουμε τα μήκη μοκέτας που απαιτούνται για την σωστή ολοκλήρωση της τοποθέτησης
Για μοκέτα χωρίς σχέδιο 10cm-15cm χάρη σε κάθε μήκος αλλά και στο φάρδος είναι αρκετά. Αν υπάρχει σχέδιο, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη χάρη για να ταιριάξει το σχέδιο.

Στην περίπτωση της ολικής κόλλησης: πρώτα κολλάμε, αφήνοντας αρκετό περιθώριο / χάρη, έπειτα φτιάχνουμε τις ενώσεις και στο τέλος κάνουμε τα περιμετρικά κοψίματα / φινίρισμα.

Αν η τοποθέτηση είναι χωρίς ολική κόλληση, αλλά με τέντωμα της μοκέτας και κόλληση μόνο στις ενώσεις (συνήθως με ταινία διπλής όψης), φτιάχνουμε και κολλάμε πρώτα τις ενώσεις, έπειτα τεντώνουμε και τελικά κάνουμε τα περιμετρικά κοψίματα.

Για να γίνει σωστή η ένωση σε δυο φύλλα που ενώνονται, πρέπει να κοπούν από το πίσω μέρος (σε απόλυτη ευθεία). Σε λεπτές μοκέτες μπορούν τα δυο φύλλα να κοπούν ταυτόχρονα (διπλοκοψιά) από το πάνω μέρος και στη συνέχεια να ενωθούν.

Σαν γενική αρχή, οι μοκέτες πρέπει να κολλιούνται σε όλη τους την επιφάνεια. Κατάλληλες κόλλες είναι οι “μαγνητικές” μονής επάλειψης ή, σπανιότερα, βενζινόκολλες διπλής επάλειψης.

Αν η τοποθέτηση γίνει χωρίς κόλλα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μικρών μεταβολών στις διαστάσεις λόγω ατμοσφαιρικής υγρασίας, μετακινήσεων επίπλων χωρίς προσοχή, ολίσθηση της μοκέτας πάνω στο υπάρχον δάπεδο κλπ.

Η τοποθέτηση με κόλλα δεν πρέπει να γίνεται με θερμοκρασίες <15 Co, ούτε με ακραίες τιμές σχετικής υγρασίας <40% ή >70% μιας και σε τέτοιες συνθήκες οι κόλλες δεν αποδίδουν σωστά.

Όταν η τοποθέτηση γίνεται από άκρη σε άκρη η μοκέτα δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να έχει ρέλι, καθώς, φτάνοντας μέχρι το σοβατεπί, είναι ωραίο να φαίνεται πως “χάνεται” στο σοβατεπί. Στην πόρτα θα χρειασθεί να μπει κάποιο μεταλλικό προφίλ για να διακοσμήσει, αλλά και προστατέψει το τελείωμα της μοκέτας.

Ενδεχομένως να χρειασθεί κόψιμο η πόρτα. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Θα το κάνει όποιος τοποθετήσει τη μοκέτα αν χρειάζονται μόνο 2-3mm ή μαραγκός αν χρειάζεται περισσότερο.

Ίσως να μη χρειάζεται το κόψιμο της πόρτας, αν υπάρχει λίγο περιθώριο μεταξύ της πόρτας και της κάσας, στο πάνω μέρος. Θα χρησιμοποιηθούν τότε γκρόβερ / ροδέλες στους μεντεσέδες της πόρτας, ώστε αυτή να ανέβει μερικά mm.

Αν, εναλλακτικά, αντί να τοποθετηθεί η μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, μπει ελεύθερα σαν χαλί, κάτι που έχει σημαντικές ευκολίες (καθώς δεν χρειάζεστε τοποθέτηση και μπορεί εύκολα να τοποθετείται ή να αποσύρεται για φύλαξη), τότε είναι σωστό να ρελιαστεί περιμετρικά για να είναι αισθητικά ολοκληρωμένη.


Επιστροφή πάνω...