Οδηγός αγοράς μοκέτας

Η επιλογή μοκέτας για κάθε χώρο, επαγγελματικό ή οικιακό αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία αγοραστικής συμπεριφοράς, καθώς ένας νέος χρωματισμός στο χώρο θα δώσει ένα καλαίσθητο τόνο στην αισθητική. Είναι μερικά πράγματα όμως που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν αγοράσει μοκέτα.

Πρόκειται για το σπίτι σας ή για επαγγελματικό χώρο; Αφορά τοποθέτηση σε παιδικό δωμάτιο ή μήπως χρειάζεστε μοκέτα για το γραφείο σας; Υπάρχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η μοκέτα που θα διαλέξετε.

Σύνθεση μοκέτας

Οι μοκέτες φτιάχνονται είτε από ίνα polyamide (PA) είτε από ίνα polypropylene (PP). Η πολυαμιδική μοκέτα έχει κάποια σημαντικά οφέλη. Η πολυαμιδική ίνα μπορεί να βαφτεί τοπικά μετά την κατασκευή της μοκέτας ή ακόμα καλύτερα, μπορεί να βαφτεί κατά την κατασκευή της ίνας (solution dying), μεγιστοποιώντας την αντοχή στη φθορά. Ακόμη, η πολυαμιδική μοκέτα έχει καλύτερη επαναφορά ίνας έπειτα από καταπόνηση (π.χ. πόδι τραπεζιού), κάνοντας την πιο ανθεκτική.

Από την άλλη, μοκέτες με ίνα πολυπροπυλενίου (PP) είναι πιο οικονομικές λύσεις, πολλές φορές πετυχαίνοντας πολύ καλό λόγο τιμής προς ποιότητα. Όταν μας ενδιαφέρει μία οικονομική μοκέτα για χρήση στο σπίτι, όπου δεν υπάρχει επαγγελματική καταπόνηση (καρέκλες με ροδάκια, προσέλευση πελατών) είτε όταν πρόκειται για χρήση σε χώρο με ελαφριά επαγγελματική χρήση, η μοκέτα πολυπροπυλενίου είναι η ιδανική λύση.

Κατηγορία χρήσης μοκέτας

Υπάρχουν κάποιες προκαθορισμένες κατηγορίες χρήσης βάσει ευρωπαϊκής νόρμας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις μοκέτες και τα δάπεδα. Κάθε μοκέτα από άποψη αντοχής είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση, αλλά για επαγγελματικό χώρο πρέπει να δώσουμε σημασία στον αν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Οι κατηγορίες είναι η 31 (ελαφριά επαγγελματική χρήση), 32 (επαγγελματική χρήση), 33 (βαριά επαγγελματική χρήση) και 34 (πολύ βαριά επαγγελματική χρήση). Κατηγορίες 34 είναι μόνο τα σκληρά δάπεδα (πλαστικά δάπεδα, linoleum). Οι μοκέτες συνήθως φτάνουν μέχρι κατηγορία 32. Έτσι, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, προτείνεται μοκέτα με κατηγορία χρήσης 31 ή ακόμα καλύτερα 32.

Βάρος μοκέτας

Το βάρος μίας μοκέτας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, καθότι είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και αντοχή της μοκέτας. Το συνολικό βάρος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο σημαντικό είναι το βάρος πέλους, δηλαδή πόσο βάρος υλικού υπάρχει πάνω από το υπόστρωμα (το συνολικό βάρος είναι μαζί με το υπόστρωμα). Μία μοκέτα με περισσότερο βάρος πέλους, έχει περισσότερο υλικό, επομένως είναι πιο ανθεκτική. Πρέπει να δοθεί προσοχή όμως ότι αυτό εξαρτάται και από την πυκνότητα της μοκέτας.

Πυκνότητα μοκέτας

Η πυκνότητα της μοκέτας μετριέται σε κόμπους ανά τετραγωνικό μέτρο και είναι και πάλι σημαντικός παράγοντας ποιότητας της μοκέτας, μιας και μία μοκέτα με μεγαλύτερη πυκνότητα πλέξης θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση από μία με μικρότερη. Οι επαγγελματικές μοκέτες είναι πάντα πυκνά υφασμένες για να αντέχουν στη χρήση σε χώρους με καρέκλες με ροδάκια.

Πάχος μοκέτας

Το πάχος της μοκέτας είναι το χαρακτηριστικό το οποίο συνήθως ελέγχει ο αγοραστής καθώς είναι το πιο άμεσα αντιληπτό. Όπως έχουμε δει μέχρι τώρα δεν είναι το μοναδικό, αλλά φυσικά είναι και αυτό σημαντικός παράγοντας στην αγοραστική διαδικασία μοκέτας.

Αν η μοκέτα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε υπνοδωμάτιο στο σπίτι σας, τότε να προτιμήσετε παχιά μοκέτα για να έχετε πιο μαλακό πάτημα. Αν θέλετε να βάλετε μοκέτα στην κουζίνα σας, τότε μία μοκέτα μεσαίου πάχους είναι η κατάλληλη. Αν όμως πρόκειται για μοκέτα σε γραφειακό χώρο, τότε οι επαγγελματικές μοκέτες είναι πάντα χαμηλού πάχους πέλους, για να αντέχουν στην καταπόνηση από τις καρέκλες με ροδάκια και για να είναι εύκολο στους χρήστες των καρεκλών να κυλούν τις καρέκλες πάνω στη μοκέτα.

Διαστάσεις μοκέτας

Οι μοκέτες έρχονται από τα εργοστάσια σε μεγάλα ρολά φάρδους 4m και μήκους συνήθως 30m (120m2), μπορούν με ειδικά μηχανήματα όμως να κοπούν σε όποια διάσταση χρειάζεται για κάθε περίσταση.

Αν κάποιος χώρος έχει και τις δύο διαστάσεις μεγαλύτερες από 4m, αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς κατά την σωστή τοποθέτηση δύο φύλλα μοκέτας έρχονται και τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας την ένωση ανεπαίσθητη έως άφαντη.

Υπόστρωμα μοκέτας

Το υπόστρωμα της μοκέτας επηρεάζει δύο παράγοντες, την αίσθηση πατήματος και την αντοχή της. Αν αγοράζετε μοκέτα για το σπίτι σας, θα είναι κατάλληλο να επιλέξετε μοκέτα με μαλακό υπόστρωμα για να έχετε καλύτερη αίσθηση πατήματος. Αν όμως αγοράζετε μοκέτα για το γραφείο σας, τότε θα διαπιστώσετε πως όλες οι μοκέτες επαγγελματικής χρήσης με υψηλές προδιαγραφές έχουν πάντα υπόστρωμα συνθετικής λινάτσας, το οποίο δίνει στη μοκέτα μεγαλύτερη αντοχή και διαχρονικότητα σε επαγγελματική χρήση.

Αντοχή μοκέτας σε καρέκλες με ροδάκια

Οι επαγγελματικές μοκέτες έχουν πάντα χαμηλό πέλος και πυκνή πλέξη, έχουν δηλαδή συμπαγή δομή. Αυτό τους δίνει την προδιαγραφή αντοχής σε καρέκλες με ροδάκια, δηλαδή δεν καταπονείται το πέλος της από την κύλιση της καρέκλας, ενώ επιπλέον δίνει ευκολία στη κίνηση της καρέκλας.

Όταν η μοκέτα που επιλέγετε είναι για οικιακή χρήση, τότε ίσως θελήσετε μία πιο παχιά μοκέτα για άνεση στο πάτημα, που όμως, όπως είναι λογικό, χρήση καρέκλας με ροδάκια χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

Αντιστατικότητα μοκέτας

Κάθε μοκέτα, δάπεδο και πάτωμα έχει κάποια προδιαγραφή που αφορά στην αντιστατικότητά τους. Όταν περπατάμε πάνω στη μοκέτα και αναλόγως το υλικό των παπουτσιών μας (δέρμα, λάστιχο) αλλά και της υγρασίας του χώρου, δημιουργείται μία συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού πάνω στο σώμα μας. Όταν, στην συνέχεια, αγγίξουμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (μεταλλική κουπαστή σκάλας, πόμολο πόρτας), ο στατικός αυτός ηλεκτρισμός εκφορτίζεται.

Έτσι λοιπόν, όταν η εκφόρτιση αυτή είναι <2kV, φορτίο ανεπαίσθητο στο ανθρώπινο σώμα και αντίληψη, τότε η μοκέτα έχει την προδιαγραφή ως αντιστατική, καθώς όλη η συσσώρευση εξ’ αρχής εξαρτάται άμεσα και από την ποιότητα και υλικό της μοκέτας.

Ακαυστότητα μοκέτας

Όπως και στην αντιστατικότητα, έτσι και στην ακαυστότητα κάθε μοκέτα, δάπεδο ή πάτωμα έχει αντίστοιχες προδιαγραφές ακαυστότητας με τους κάτωθι χαρακτηρισμούς, βάσει ευρωπαϊκής νόρμας

  • Afl-s1 (άκαυστο)
  • Bfl-s1 (βραδύκαυστο)
  • Cfl-s1 (βραδύκαυστο)
  • Dfl-s1 (εύφλεκτο)
  • Efl-s1 (εύφλεκτο)
  • Ffl-s1 (εύφλεκτο)

Οι επαγγελματικές μοκέτες υψηλής ποιότητας είναι Bfl-s1 ή Cfl-s1, πράγμα που τις κατατάσσει στην κατηγορία των «βραδύκαυστων». Βραδύκαυστη, χαρακτηρίζεται μία μοκέτα η οποία παύει να καίγεται όταν απομακρυνθεί η πηγή της φωτιάς. Αν δηλαδή πλησιάσουμε ένα αναμμένο αναπτήρα σε μία βραδύκαυστη μοκέτα, τότε αυτή θα μαυρίσει τοπικά, στο σημείο που την καίμε. Όταν όμως απομακρύνουμε τον αναπτήρα, αυτή αμέσως θα σταματήσει να καίγεται και δεν θα διατηρήσει φλόγα.

Afl-s1 είναι μόνο τα δομικά σκληρά υλικά, όπως το τσιμέντο, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές για βραδύκαυστες μοκέτες, όπως το Ta (γαλλικός κανονισμός) ή το B1 (γερμανικός κανονισμός).

Ηχομόνωση μοκέτας

Όταν βάλετε μοκέτα στο χώρο σας, αυτή θα «γλυκάνει» όμορφα τον ήχο του δωματίου. Όσο πιο παχιά είναι η μοκέτα, τόσο περισσότερο θα προσφέρει ηχομόνωση, η οποία μετριέται σε db (DeciBel).