Μοκέτα από Τοίχο σε Τοίχο ή σαν Χαλί;

Έχετε αποφασίσει να βάλετε μοκέτα στο σπίτι σας, στο υπνοδωμάτιο, στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Σκέφτεστε να βάλετε μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, καθώς θέλετε να καλύψετε όλο το παλιό σας δάπεδο. Με αυτό το άρθρο θα σας συμβουλεύσουμε για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να βάλετε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο ή να την ζητήσετε σαν χαλί, δηλαδή το μέγιστο δυνατό παραλληλόγραμμο που χωράει στο δωμάτιο.

Για να αντιληφθούμε τα υπέρ και κατά της κάθε εναλλακτικής, ας πάρουμε ως παράδειγμα το παρακάτω δωμάτιο.

Στο δωμάτιο αυτό υπάρχει μία ντουλάπα, κρεβάτι, ντουλάπι, βιβλιοθήκη και γραφείο.

Στο δωμάτιο αυτό υπάρχει μία ντουλάπα, κρεβάτι, ντουλάπι, βιβλιοθήκη και γραφείο.

Βλέπουμε ότι στο δωμάτιο μπαίνουμε από δεξιά, υπάρχει μία σταθερή ντουλάπα στο κάτω μέρος, μπαλκονόπορτα στα αριστερά, κρεβάτι και έπιπλο χαμηλό ντουλάπι στο πάνω μέρος, βιβλιοθήκη και γραφείο στα δεξιά.

Μοκέτα από τοίχο σε τοίχο

Αν επιλέξετε να βάλετε μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, τότε θα έχετε κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Το σίγουρο είναι ότι βάζοντας μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, τότε καλύπτεται το 100% του δωματίου, πράγμα που φαίνεται εντυπωσιακό, αποφέρει το μέγιστο της ζέστης και προσφέρει ευχάριστο περπάτημα σε όλη την επιφάνεια του δωματίου.

Ας δούμε το δωμάτιο πως θα φαίνεται αν βάλουμε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο (η μοκέτα φαίνεται με το μπεζ χρώμα).

Η μοκέτα έχει μπει από τοίχο σε τοίχο και όλα τα έπιπλα πατάνε πάνω της.

Η μοκέτα έχει μπει από τοίχο σε τοίχο και όλα τα έπιπλα πατάνε πάνω της.

Προσέξτε ότι η μοκέτα έχει καλύψει κάθε σημείο του δωματίου, μέχρι και την εσοχή μεταξύ της πόρτας και της ντουλάπας, καθώς και μέχρι το ντουλάπι στο πάνω μέρος.

Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό είναι η μοκέτα να μην έχει ρέλι, καθώς φτάνοντας μέχρι το σοβατεπί, είναι ωραίο να φαίνεται πως “χάνεται” στο σοβατεπί. Επίσης, στην πόρτα θα χρειασθεί να μπει κάποιο μεταλλικό προφίλ για να διακοσμήσει, αλλά και προστατέψει το τελείωμα της μοκέτας.

Να έχετε υπόψη σας, ότι στην περίπτωση που διαλέξετε να βάλετε μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, ενδεχομένως να χρειασθεί κόψιμο η πόρτα σας. Δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Θα χρειασθεί να φωνάξετε ξυλουργό και να έρθει σπίτι σας να κόψει 0,5-1,0cm με δίσκο το κάτω μέρος της πόρτας.

Συμβουλή
Μπορείτε να αποφύγετε το κόψιμο της πόρτας, αν υπάρχει λίγο περιθώριο μεταξύ της πόρτας και της κάσας, στο πάνω μέρος. Αγοράστε ροδέλες από χρωματοπωλείο και βάλτε τις στους μεντεσέδες της πόρτας, ώστε αυτή να ανέβει.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι στην περίπτωση μοκέτας από τοίχο σε τοίχο, χρειάζεται τεχνίτης για να τοποθετήσει τη μοκέτα, δηλαδή να έχει φέρει μαζί του μεγαλύτερο κομμάτι μοκέτας και να την “ξελουρίσει”, όπως λέμε, μέσα στο χώρο. Πρέπει με το μαχαίρι του (φαλτσέτα) να της δώσει το σχέδιο/καλούπι του χώρου. Αυτός είναι ο βέλτιστος τρόπος για να τοποθετηθεί ωραία και σωστά η μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, καθώς τις περισσότερες φορές υπάρχουν παραγωνίες στο δωμάτιο και όλες οι γωνίες δεν είναι ορθές. Τέλος, ο τεχνίτης, ενδεχομένως να σας προτείνει να βάλετε ταινίες διπλής όψης, για να είναι πιο σταθερή η μοκέτα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μία, σχετικά, μόνιμη λύση, δηλαδή δεν θα μπορείτε να την βγάζετε εύκολα το καλοκαίρι, με τις ζέστες, καθώς όταν θα πρέπει να την ξαναβάλετε τον Οκτώβρη, θα χρειάζεστε πάλι να γίνει “τοποθέτηση”, να μπει πάλι το μεταλλικό προφίλ στην πόρτα, ενδεχόμενες ταινίες διπλής όψης κτλ.

Πλεονεκτήματα μοκέτας από τοίχο σε τοίχο

 • 100% κάλυψη δωματίου
 • Βοηθάει να κρύψετε, τελείως, ένα παλιό/άσχημο μωσαϊκό
 • Μέγιστη ζεστασιά
 • Εντυπωσιακό αποτέλεσμα
 • Ευχάριστο βάδισμα σε όλο το δωμάτιο

Μειονεκτήματα μοκέτας από τοίχο σε τοίχο

 • Ενδεχομένως θα χρειασθεί κόψιμο η πόρτα
 • Θα χρειασθεί τεχνίτης να κάνει τοποθέτηση
 • Δεν μπορείτε να την βγάζετε εύκολα το καλοκαίρι

Μοκέτα σαν χαλί

Εναλλακτικά, αντί να τοποθετήσετε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο, μπορείτε να βάλετε μοκέτα σαν χαλί ή, αλλιώς, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε, “το μέγιστο δυνατό παραλληλόγραμμο που χωράει στο δωμάτιο”. Αυτή η επιλογή έχει σημαντικές ευκολίες, καθώς δεν χρειάζεστε τεχνίτη να κάνει τοποθέτηση και μπορείτε πολύ εύκολα να βγάζετε τη μοκέτα το καλοκαίρι και να την ξαναβάζετε το φθινόπωρο μόνοι σας.

Ας δούμε πως θα φαίνεται το ίδιο δωμάτιο αν βάλουμε μοκέτα σαν χαλί.

Η μοκέτα έχει μπει σαν χαλί, το μέγιστο παραλληλόγραμμο που χωράει στο δωμάτιο.

Η μοκέτα έχει μπει σαν χαλί, το μέγιστο παραλληλόγραμμο που χωράει στο δωμάτιο.

Βλέπετε πως η μοκέτα είναι παραλληλόγραμμου σχήματος, στη μεγαλύτερη δυνατή διάστασή του, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τον κάθε τοίχο ή/και τα έπιπλα, χωρίς όμως να την πατάει, εν τέλει, κανένα έπιπλο.

Σε αυτή την περίπτωση, το σωστό και ωραίο είναι να ρελιαστεί η μοκέτα, ώστε να έχει ένα όμορφο διακοσμητικό τελείωμα. Αφού η μοκέτα δεν θα φτάνει μέχρι την πόρτα, δεν χρειάζεται μεταλλικό προφίλ, ούτε κόψιμο η πόρτα. Εύκολα και απλά!

Συμβουλή
Το ρέλιασμα είναι καθαρά για λόγους διακόσμησης της μοκέτας και όχι για τεχνικούς λόγους. Δηλαδή, μία μοκέτα χωρίς ρέλι δεν είναι ότι θα ξέφτιζε η άκρη της. Χρειάζεται ρέλι απλώς όταν δεν φτάνει μέχρι τον τοίχο, για να διακοσμήσει την άκρη της.

Βάζοντας μοκέτα σαν χαλί, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να τοποθετήσετε τη μοκέτα μόνοι σας. Μετρήστε σε μήκος επί φάρδος την επιφάνεια του μέγιστου παραλληλόγραμμου και επισκεφτείτε ένα κατάστημα με μοκέτες για να διαλέξτε τη μοκέτα που επιθυμείτε και βάλτε τη μόνοι σας, χωρίς κόστος επιμέτρησης και εργατικών τοποθέτησης από τεχνίτη.

Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα του να βάλετε μοκέτα σαν χαλί, είναι ότι μπορείτε να την βάζετε και βγάζετε, χειμώνα ή καλοκαίρι, εύκολα και γρήγορα, μόνοι σας, χωρίς να χρειάζεται επανατοποθέτηση το φθινόπωρο η μοκέτα.

Πλεονεκτήματα μοκέτας σαν χαλί

 • Μπορείτε πολύ εύκολα να την βάλετε μόνοι σας
 • Δεν επιβαρύνεστε κόστος επιμέτρησης χώρου
 • Μπορείτε να την βγάζετε εύκολα το καλοκαίρι
 • Δεν χρειάζεται κόψιμο η πόρτα

Μειονεκτήματα μοκέτας σαν χαλί

 • Μένουν σημεία του δωματίου ακάλυπτα
 • Ένα παλιό/άσχημο μωσαϊκό δεν κρύβεται τελείως

Συμπέρασμα

Βάζοντας μοκέτα στο σπίτι ή το δωμάτιο σας θα χρειασθεί να επιλέξτε αν θέλετε να βάλετε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο ή να βάλετε μοκέτα σαν χαλί. Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η τελική επιλογή είναι δική σας, βάσει των συγκεκριμένων σας απαιτήσεων.

Ζητήστε τη βοήθεια από έναν ειδικό στις μοκέτες, ώστε να σας συμβουλεύσει, βάσει των δικών σας ιδιαίτερων αναγκών, ποια λύση είναι ιδανική για εσάς κατά την επιλογή μοκέτας.