Πώς να προστατέψετε το laminate σας

Με την πάροδο του χρόνου, ακραίες συνθήκες υγρασίας, ξηρασίας ή/και υψηλής θερμότητας μπορεί να προκαλέσουν συστολές και διαστολές στο laminate δάπεδό σας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε αυτές τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνθήκες και να αυξήσετε τη ζωή του δαπέδου σας. Ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές σαν οδηγό για το ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρετε.

Πως επηρεάζει τα laminate η υγρασία και θερμοκρασία

Ενώ τα δάπεδα laminate μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε ακραίες συνθήκες υγρασίας από άλλους τύπους δαπέδου (όπως είναι για παράδειγμα το bamboo), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ξύλο και μπορεί να πάθει κάποια ζημιά. Αποφύγετε να τοποθετήσετε δάπεδο laminate σε δωμάτια όπου έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως για παράδειγμα ένα μπάνιο με κακό εξαερισμό.

 

Συμβουλή
Για να αποτρέψετε ζημιά στο laminate πάτωμά σας από υψηλά επίπεδα υγρασίας ή ξηρασίας, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα (ειδικό μηχάνημα ή απλά μία κατσαρόλα με βραστό νερό) για να αυξήσετε την υγρασία του χώρου σε περίπτωση ξηρασίας ή αντίστοιχα χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα (ειδικό μηχάνημα ή απλά ένα κλιματιστικό στην λειτουργία αφύγρασης) σε περίπτωση υγρασίας. Ειδάλλως, το πάτωμα laminate σε υπερβολικές συνθήκες υγρασίας θα φουσκώσει (αφού το ξύλο ρουφάει νερό μέσα του) ενώ σε συνθήκες ξηρασίας θα συσταλεί αφήνοντας κενά στις ενώσεις του.

Πως επηρεάζουν τα laminate οι ακτίνες του ήλιου

Τα δάπεδα laminate αν είναι τοποθετημένα σε μέρος που τα βλέπει πολύ ώρα έντονη ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους. Για αυτό, καλό είναι να έχετε περιορισμένη την έντονη ηλιακή ακτινοβολία καλύπτοντας τα παράθυρα με κουρτίνες, στόρια ή περσίδες.

Πως επηρεάζει τα laminate η ένταση χρήσης

Ενώ κάποια laminate πατώματα είναι κατασκευασμένα στο να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μέτρια οικιακή χρήση, άλλα είναι σχεδιασμένα για επαγγελματική χρήση με αντοχή στη φθορά και την τριβή. Το πόσο φθορά μπορεί να αντέξει εξαρτάτε από την κατηγορία αντοχής του laminate δαπέδου (Abrasion Rating System). Όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτή τη μονάδα μέτρησης για να χαρακτηρίσουν την ανθεκτικότητα των υλικών τους.

Συμβουλή
Για ένα εξαιρετικής αντοχής laminate δάπεδο προτιμήστε ένα με AC3 ή παραπάνω. Είναι κατάλληλα για να αντέξουν μεγάλη χρήση για τις περισσότερες περιπτώσεις.