XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.
XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.

Laminate Πατώματα - Πληροφορίες αντοχής και σύνθεσης

Η ανθεκτικότητα των laminate εξαρτάται από την αντοχή τους σε διάφορους παράγοντες, όπως υγρασία, στάσιμα υγρά, κάψιμο από τσιγάρο, τριβή, χτύπημα και γδάρσιμο.

Η σύγκριση της αντοχής των διαφορετικών ποιοτήτων laminate παλαιότερα γινόταν με τις “στροφές / λεπτό” (ΜΕΘΟΔΟΣ TABER). Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, περιστρεφόμενοι δίσκοι με γυαλόχαρτο πιέζονται πάνω στην προς έλεγχο επιφάνεια με φορτίο, σύμφωνα με τον κανονισμό DIN EN NORM 438-2.6.

Όταν παρατηρηθεί ζημιά πάνω στην επιφάνεια του laminate σημειώνεται ο αριθμός των στροφών μέχρι εκείνο το σημείο σαν IP (initial point). Η περιστροφή του δίσκου συνεχίζεται μέχρι να καταστραφεί το 95% του διακοσμητικού φλοιού του laminate το οποίο ονομάζεται FP (final point). Ορίζεται και σαν AT η μέση τιμή των δύο παραπάνω τιμών.

Ο τρόπος αυτός είχε μεγάλη αβεβαιότητα και όσον αφορά τις επιτευχθείσες τιμές αλλά και ως προς το τι εννοεί κάθε εργοστάσιο σαν “στροφές φθοράς” (IP, FP ή AT).
Για να μη πέφτουν λοιπόν οι πελάτες θύματα παραπλανητικών διαφημιστικών παγίδων, συμφωνήθηκε από την EPLF (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ LAMINATE) να μη χρησιμοποιούνται πλέον οι στροφές φθοράς, αλλά συμφωνημένα διεθνή σύμβολα, όπως και με τα άλλα δάπεδα (μοκέτες - πλαστικά), τα οποία θα δείχνουν για ποια χρήση είναι κατάλληλη κάθε ποιότητα. Τα σύμβολα αυτά είναι τα εξής:

ΑΝΤΟΧΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 21-22-23 οικιακή χρήση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 31-32-33 επαγγελματική χρήση

Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο ανθεκτικότερη η ποιότητα.

ΤΡΙΒΗ και ΚΡΟΥΣΗ

Κλίμακα αντίστασης τριβής = AC1 ως AC5 (ABRASION CLASS – κατηγορία τριβής).

Αντίσταση στην φθορά W1 ως W5 (WEAR – φθορά).

Αντοχή σε κρούση (σημάδι από πτώση αντικειμένων) IC1 ως IC3 (IMPACT CLASSES - κατηγορίες πρόσκρουσης).

Και εδώ όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο ανθεκτικότερη η ποιότητα.

Οι τιμές που σήμερα συναντάμε στα laminate του εμπορίου είναι οι παρακάτω.

AC3 Heavy Residential / Moderate Commercial: Τα laminate πατώματα αυτά είναι κατάλληλα για όλους τους χώρους στο σπίτι αλλά και επαγγελματικούς χώρους με ελαφριά χρήση.

AC4 General Commercial: Κατάλληλο για όλους τους χώρους στο σπίτι αλλά και επαγγελματικούς χώρους με πιο βαριά χρήση. Η κατηγορία AC4 είναι η πιο συνήθης κατηγορία χρήσης για τα laminate.

AC5 Heavy Commercial: Γενικά χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις χώρων εξαιρετικά βαριάς χρήσης, όπως είναι τα δημόσια κτήρια και τα εμπορικά κέντρα.

Με τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας τα laminate TARKETT είναι όλα επαγγελματικής χρήσης κατηγορίας 32/AC4. Το Woodstock Pro μάλιστα είναι 33/AC5

H κατασκευή των laminate

Το laminate πάτωμα αποτελείται από τέσσερα στρώματα

  1. Την εξαιρετικά μεγάλης αντοχής διάφανη επίστρωση από συνθετικό λούστρο.
  2. Το σχέδιο του ξύλου σε ψηφιακή εκτύπωση.
  3. Το κυρίως σώμα αποτελούμενο από HDF (υψηλής πυκνότητας μοριοσανίδα)
  4. Και την σταθεροποιητική βάση, ανθεκτική στην υγρασία, με σύνθεση από πυκνή επίσης μοριοσανίδα

Το ψηφιακά εκτυπωμένο σχέδιο είναι που δίνει την εμφάνιση των διαφορετικών ξύλων στα laminate, ενώ η μεγάλη αντοχή εξασφαλίζεται από την πάρα πολύ ανθεκτική διάφανη επίστρωση. Τα παραπάνω τέσσερα διαφορετικά στρώματα συμπιέζονται ταυτόχρονα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (λέγεται DPL - direct pressure laminate) και δημιουργούν μια ενιαία σανίδα με πολύ υψηλή μηχανική αντοχή.

Η σύνθεσή είναι 90% μοριοσανίδα δηλαδή ξύλο. Τα laminate TARKETT έχουν PEFC πιστοποίηση ότι η χρησιμοποιούμενη για την κατασκευή τους ξυλεία δηλαδή προέρχεται από δάσος βιώσιμης - ανανεώσιμης διαχείρησης. Το υπόλοιπο 10% είναι σταθεροποιητές και συνθετικό βερνίκι απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δεν περιέχουν καμία απολύτως ουσία μη επιτρεπτή όπως ακριβώς και το φυσικό ξύλο. Αντίστοιχο, άλλωστε, είναι το υλικό που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούμε για ντουλάπια και πάγκους κουζίνας, ντουλάπες κρεβατοκάμαρας και πόρτες, το γνωστό μας MDF που είναι μοριοσανίδα μέσης πυκνότητας σε σχέση με την υψηλή πυκνότητα του HDF των laminate.


Επιστροφή πάνω...