XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.
XFLOOR - Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε.

Αθλητικά Δάπεδα - Πληροφορίες

Σε γυμναστήρια ή σε κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από το ξύλινο δάπεδο και πλαστικά αθλητικά δάπεδα κυρίως για να προσφέρουν αντικραδασμικότητα, προστατεύοντας τις αρθρώσεις των αθλητών, καθώς και χρωματισμούς για το σχεδιασμό του γηπέδου ή του χώρου. Τα δάπεδα αυτά είναι όσο σκληρά χρειάζεται για τη σωστή αναπήδηση της μπάλας.

Τα πλαστικά αθλητικά δάπεδα παράγονται σε ρολά φάρδους 1,5m ή 2m ανάλογα με τον οίκο παραγωγής τους και η τοποθέτηση τους γίνεται πάνω σε λεία, στεγνή και καθαρή επιφάνεια, με κόλλα πλαστικών δαπέδων (μαγνητική κόλλα) σε ολόκληρη την επιφάνεια ή και με ταινίες διπλής όψης μόνο στις ενώσεις, αν για κάποιο λόγο δεν είναι επιθυμητό να γίνει ολική κόλληση.

Τα πλαστικά αθλητικά δάπεδα έχουν διάφορα πάχη, από 3mm έως 9mm, ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες αντικραδασμικότητας. Όταν υπάρχει βαριά χρήση όπως σε γήπεδα basket ή volley χρησιμοποιείται αθλητικό δάπεδο πάχους 6,5mm και περισσότερο. Στα γυμναστήρια όπου η άθληση γίνεται περισσότερο με όργανα τα 3mm είναι αρκετά. Η αντικραδασμικότητα του δαπέδου δεν έχει να κάνει μόνο με την ενδεχόμενη πτώση του αθλητή, αλλά και με το συνεχόμενο τρέξιμο ή και αναπηδήσεις. Ειδικά στο μπάσκετ, οι αθλητές τρέχουν, κάνουν sprints, jump stops, άλματα στο καλάθι και rebounds, κινήσεις οι οποίες όλες καταπονούν το πέλμα του ποδιού και τα γόνατα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται κατάλληλο αθλητικό δάπεδο με αντικραδασμικές ικανότητες που να λιγοστεύει την καταπόνηση > 32%

Τα πλαστικά αθλητικά δάπεδα τοποθετούνται σε χώρους που έχουν κάποιες συγκεκριμένες προτιμήσεις σε χρωματισμούς για το δάπεδό τους. Αυτές είναι είτε μονόχρωμα, είτε στο σχέδιο ξύλινου δαπέδου (παρκέ). Έτσι, τα εργοστάσια αθλητικών δαπέδων παράγουν τέτοιους χρωματισμούς ώστε να καλύψουν την κάθε ανάγκη.

Πέρα από τη σημαντική προδιαγραφή της αντικραδασμικότητας, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν επιλέγεται πλαστικό αθλητικό δάπεδο. Εκτός από το συνολικό πάχος του δαπέδου, έχει μεγάλη σημασία η επιφάνεια φθοράς του, δηλαδή πόσο πάχος έχει το χρώμα/σχέδιο, πριν αρχίσει το υπόστρωμα. Αυτό είναι που δίνει την αντοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε χρήση γυμναστηρίου τα πλαστικά αθλητικά δάπεδα αντέχουν πρακτικά για πάντα, εκτός όμως από ελεύθερα βάρη. Εκεί χρειάζεται τοπική προστασία συνήθως από καουτσούκ.

Σε χρήση γηπέδου basket, η αναπήδηση της μπάλας θα πρέπει να φθάνει κοντά στο 100%, ενώ, τέλος, είναι σημαντικό το αθλητικό δάπεδο να είναι βραδύκαυστο (Cfl-s1) για λόγους ασφαλείας.

Συντήρηση

Τα πλαστικά αθλητικά δάπεδα δεν χρειάζονται γυάλισμα. Όπως κάθε είδος δαπέδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, χρειάζονται καθάρισμα. Χρησιμοποιείστε μια μαλακή σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα και μια σφουγγαρίστρα.

Πόσο συχνά το πάτωμα χρειάζεται καθάρισμα, εξαρτάται από την κυκλοφορία και τη χρήση του χώρου.

Καθαρίστε πρώτα το πάτωμα με τη χειροκίνητη ή ηλεκτρική σκούπα για να φύγει η σκόνη. Σφουγγαρίστε ξεβγάζοντας με χλιαρό νερό όσο συχνά χρειάζεται. Χρησιμοποιείστε ήπιο ή τα γενικά προϊόντα καθαρισμού αποφεύγοντας τα καυστικά (όχι χλωρίνη). Ένα τελικό σφουγγάρισμα και ξέβγαλμα με καθαρό νερό τελειώνει τη δουλειά.

Προσοχή χρειάζεται στα παρακάτω όταν χρησιμοποιούνται πλαστικά αθλητικά δάπεδα

  • Ταπέτα με λαστιχένιο (καουτσούκ) υπόστρωμα μπορεί να αποχρωματίσουν το πλαστικό δάπεδο.
  • Πόδια επίπλων ή οργάνων γυμναστικής από λάστιχο (καουτσούκ) μπορεί επίσης να αποχρωματίσουν. Αντικαταστήστε τα με τσόχες. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στη θέση βαριών αντικειμένων - οργάνων. Αλλαγή θέσης των οργάνων ίσως θα αφήσει μικρά σημάδια στην προηγούμενη θέση λόγω της ελαστικότητας των πλαστικών αθλητικών δαπέδων.
  • Δύσκολα σημάδια κάνουν οι μπογιές παπουτσιών, τα διαλυτικά γενικά, και μαρκαδόροι. Αφαιρέστε τέτοια σημάδια όσο γρηγορότερα γίνεται. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από κακής ποιότητας λαστιχένιες σόλες παπουτσιών η από λερωμένα με πίσσα από καινούργια στρωμένη άσφαλτο στο δρόμο,
  • Διαβρωτικές ουσίες επίσης όπως οξέα και αλκάλια μπορεί να κάνουν μόνιμη ζημιά. Καθαρίστε και εδώ όσο γρηγορότερα γίνεται.

Επιστροφή πάνω...