Αθλητικά Δάπεδα Μπάσκετ - Οδηγός Αγοράς

Αθλητικά Δάπεδα Μπάσκετ – Οδηγός Αγοράς

Γυμναστήρια ή κλειστά γήπεδα μπάσκετ, χρειάζονται αθλητικά δάπεδα μπάσκετ κυρίως για δύο λόγους: αντικραδασμικότητα και όμορφους χρωματισμούς με διαγράμμιση για το σχεδιασμό του γηπέδου. Τα pvc αθλητικά δάπεδα βγαίνουν σε ρολά φάρδους 1,5m ή 2m και η τοποθέτηση τους γίνεται σε λεία επιφάνεια με μαγνητική κόλλα, σε ολόκληρη την επιφάνεια ή σε σημαντικά σημεία ή ενώσεις.

Ποιοι χρειάζονται αθλητικά δάπεδα μπάσκετ;

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο είστε είτε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, είτε συντελεστής/διαχειριστής σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ, είτε ανήκετε στην ομάδα διαχείρισης αθλητικών συλλόγων. Η ανάγκη σας είναι να βρείτε έναν ειδικό στα δάπεδα για να σας επισκεφθεί το χώρο σας, να σας δειγματίσει αθλητικά δάπεδα μπάσκετ και να σας προτείνει λύσεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Η αντικραδασμικότητα του αθλητικού δαπέδου μπάσκετ

για το καλό της μακροχρόνιας υγείας των αρθρώσεων των αθλητών, χρειάζεται κατάλληλο αθλητικό δάπεδο με αντικραδασμικές ικανότητες, γύρω στο 32%
Τα αθλητικά δάπεδα σε pvc έχουν διάφορα πάχη, περίπου από 2mm έως 9mm, αναλόγως τη χρήση και τις ανάγκες αντικραδασμικότητας. Όταν υπάρχει βαριά χρήση και όσο υπάρχει ενδεχόμενο πτώσης αθλητή, τότε χρειάζεστε αθλητικό δάπεδο πάχους 6,5mm και περισσότερο. Μάλιστα, η αντικραδασμικότητα του δαπέδου δεν έχει να κάνει μόνο με την ενδεχόμενη πτώση του αθλητή, αλλά και με το συνεχόμενο τρέξιμο ή και αναπηδήσεις. Ειδικά στο μπάσκετ, οι αθλητές τρέχουν, κάνουν sprints, jump stops, άλματα στο καλάθι και rebounds, κινήσεις οι οποίες όλες καταπονούν το πέλμα του ποδιού και τα γόνατα. Σε αυτή την περίπτωση, για το καλό της μακροχρόνιας υγείας των αρθρώσεων των αθλητών, χρειάζεται κατάλληλο αθλητικό δάπεδο με αντικραδασμικές ικανότητες, γύρω στο 32%.

Χρώματα και σχέδια αθλητικού δαπέδου μπάσκετ

Τα γήπεδα μπάσκετ έχουν κάποιες συγκεκριμένες προτιμήσεις σε χρωματισμούς για το δάπεδό τους. Αυτός θα είναι είτε έντονος μονόχρωμος, για παράδειγμα μπλε, είτε στο σχέδιο ξύλινου δαπέδου (σαν αληθινό παρκέ). Έτσι, τα μεγάλα εργοστάσια δαπέδων, όπως η Tarkett, βγάζουν την κατάλληλη ποικιλία σε τέτοιους χρωματισμούς ώστε να μπορούν να καλύψουν την κάθε ανάγκη.

Προδιαγραφές αθλητικού δαπέδου μπάσκετ

Πέρα από τη σημαντική προδιαγραφή της αντικραδασμικότητας, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να κοιτάξετε όταν επιλέξετε αθλητικό δάπεδο μπάσκετ. Έτσι, εκτός από το συνολικό πάχος του δαπέδου, έχει μεγάλη σημασία η επιφάνεια φθοράς του, δηλαδή πόσο πάχος έχει το χρώμα/σχέδιο, πριν αρχίσει το υπόστρωμα. Ακόμη, η αναπήδηση της μπάλας θα πρέπει να φθάνει το 100%, ενώ, τέλος, είναι σημαντικό το αθλητικό δάπεδο που θα διαλέξετε να είναι βραδύκαυστο (Cfl-s1), για λόγους ασφαλείας.

Αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για την εκάστοτε πιστοποίηση αθλητικών δαπέδων. Έτσι για τα αθλητικά δάπεδα μπάσκετ, υπεύθυνη είναι η Federation International Basketball Association (FIBA).

Τοποθέτηση αθλητικών δαπέδων μπάσκετ

Τα αθλητικά δάπεδα για γήπεδα μπάσκετ χρειάζονται λεία στεγνή και καθαρή επιφάνεια για να τοποθετηθούν. Αυτό σημαίνει πως είτε, αν πρόκειται για νέο γήπεδο, πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε λεία τσιμεντοκονία, είτε αν πρόκειται για ανακαίνιση γηπέδου με παρκέ, να τοποθετηθούν πάνω από το υπάρχον παρκέ.

Τα αθλητικά δάπεδα για γήπεδα μπάσκετ χρειάζονται λεία στεγνή και καθαρή επιφάνεια για να τοποθετηθούν
Η αλήθεια είναι πως τα αθλητικά δάπεδα, λόγω του πάχους τους, είναι αρκετά βαριά, φτάνοντας μέχρι και 6,5kg/m2. Εκτός του ότι πρόκειται για μια δυσκολία κατά τη μεταφορά τους, το καλό όμως του βάρους αυτού είναι ότι μένουν ακίνητα στη θέση τους, χωρίς μετακινήσεις. Μάλιστα, πολλές φορές, το ιδιαίτερο αυτό βάρος τους, μπορεί να καθιστά μη υποχρεωτική την 100% κόλλησή του στο υπάρχον δάπεδο.

Πολλοί κατασκευαστές, για εξοικονόμηση κόλλας και χρόνου κατά την τοποθέτηση, προτείνουν να μπει κόλλα μόνο στις ενώσεις και στις άκρες. Βέβαια, εμείς προτείνουμε την ολική κόλληση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα κριθεί κατά την επίβλεψη του χώρου και του έργου.

Διαγράμμιση αθλητικών δαπέδων μπάσκετ

Τελειώνοντας την τοποθέτηση, η τελευταία πινελιά, θα έλεγε κανείς, είναι η διαγράμμιση του αθλητικού δαπέδου μπάσκετ. Εξειδικευμένα συνεργεία, με γνώση των συγκεκριμένων προδιαγραφών που απαιτούν οι αθλητικοί οργανισμοί για διαγραμμίσεις γηπέδου μπάσκετ, μπορούν να αναλάβουν την κατάλληλη βαφή των γραμμών και κύκλων που έχει ένα γήπεδο μπάσκετ ώστε να δημιουργήσουν την κατάλληλη διαγράμμιση.

Συμπέρασμα

Τα αθλητικά δάπεδα μπάσκετ πρέπει να είναι κυρίως αντικραδασμικά και σε όμορφα μονόχρωμα χρώματα ή ξύλου. Τοποθετούνται σε λεία επιφάνεια με ολική ή μερική κόλληση, ενώ θα χρειασθεί να γίνει και διαγράμμιση τους μετά την τοποθέτηση. Για οποιαδήποτε απορία σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό δαπέδων.